Vernieuwing
Om recht te doen aan Nederlands grootste filosoof was Museum Het Spinozahuis dringend toe aan een opknapbeurt en herinrichting. Het museum wordt momenteel uitgebreid met een nieuwe entree en ontvangstruimte.

Draagt u ook een steentje bij?
Wilt u ook bijdragen aan de nieuwbouw van het museum en de herinrichting? Door op de baksteen-button te klikken kunt u, letterlijk en figuurlijk, uw steentje bijdragen.

Het project Vernieuwing Museum Het Spinozahuis bestaat uit 4 onderdelen.

1. Een nieuwe entree en ontvangstruimte: Bezoekers worden straks ontvangen in een nieuwe moderne multifunctionele entree, die los komt te staan van het Spinozahuis. Deze zal naast een balie, garderobe en toilet ook een kleine museumwinkel en een koffiehoekje huisvesten. De entree wordt via een glazen corridor verbonden met het Spinozahuis.

2. Een nieuwe museale inrichting met verschillende verhaallijnen dat een breed publiek zal aanspreken. Films, projecties en audiotours worden ingezet om een 17e eeuwse context te versterken. De tentoonstelling wordt uitgebreid met het bijzondere verhaal van Spinoza’s leven en van zijn gedachtegoed en met de geschiedenis van het Spinozahuis zelf. Ook krijgt de link tussen Spinoza’s gedachtegoed en de actualiteit in de vernieuwde expositie een prominente plaats.

3. Een opnieuw ingerichte tuin maakt straks deel uit van de museale routing. Bestaande elementen zoals de bekende buste van Spinoza door beeldhouwer Wenkebach, de twee Lindebomen, de monumentale Eik en Es blijven onaangetast. Het museum wil de tuin kunnen gebruiken als podium voor kamerconcerten en/of lezingen. Ook kunnen bezoekers bij hun bezoek tussentijds genieten in een pittoreske tuin in 17e -eeuwse sfeer.

4. Voor jongere bezoekers en schoolklassen ontwikkelt Museum Het Spinozahuis een aansprekend educatief programma in samenwerking met partners.

Planning
Het bestuur van de Vereniging Het Spinozahuis heeft op 1 februari 2023 groen licht gegeven voor de bouw van de nieuwe entree en ontvangstruimte en voor de herinrichting van de tuin. In maart 2023 is met de bouw gestart. De herinrichting van het museum is voorzien in de winter 2023-2024; in de 2e helft van 2024 volgt dan de opening van het vernieuwde museum dat dan 125 jaar bestaat.

Meer informatie

Sponsors
De bouw van de nieuwe entree en herinrichting van de tuin worden mogelijk gemaakt door bijdragen van:
– Spaarbank Fonds Katwijk
– Stichting Herinneringsfonds D.F.E. Meerburg
– Vereniging het Spinozahuis en haar leden

Alsmede: