Welkom in Museum het Spinozahuis in Rijnsburg !

De Vereniging Het Spinozahuis (VHS) kocht het huis in 1897 en richtte het in als museum. Tot 2001 werd het huis bewoond en was er een museumgedeelte die uit twee kamers bestond. Na het vertrek van de laatste bewoners volgde een ingrijpende restauratie en werd het volledige huis als modern museum ingericht.

Spinoza woonde van 1661 tot 1663 in Rijnsburg. Het dorp was toen bekend als een ontmoetingsplaats voor collegianten, een vrijzinnige protestantse stroming, waaronder Spinoza vrienden had. In de woning van de chirurgijn Herman Homan had hij als kostganger een kleine kamer, waar hij lenzen voor optische instrumenten sleep en waar hij zijn overpeinzingen met de ganzenpen neerschreef. In 1663 verhuisde hij naar Voorburg en later naar Den Haag, waar hij in 1677 overleed.

Maar! Spinoza is nog springlevend! Zijn gedachtegoed is moeiteloos te verbinden met hedendaagse kwesties als democratie, vrijheid van meningsuiting en desinformatie. In het vernieuwde Museum het Spinozahuis draait het om de beleving van een authentieke plek. De bezoeker raakt ondergedompeld in een 17e-eeuwse ambiance, voelt Spinoza’s aanwezigheid in zijn gereconstrueerde boekerij. Met krachtige, gevarieerde middelen spreekt het museum brede groepen aan: scholieren, dagjesmensen, (buitenlandse) toeristen en kenners. Een bezoek aan het Spinozahuis inspireert om meer te willen weten over Nederlands grootste filosoof, om anders te gaan kijken naar je eigen leven en onze maatschappij, om de koppeling te leggen met de actualiteit.

Dus kom naar Museum Het Spinozahuis en:

  • open de deur naar de tijd, de denkwereld en de inzichten van onze belangrijkste denker en maak kennis met Spinoza;
  • ontdek waarom hij nog steeds een van de meest beroemde en relevante filosofen ter wereld is;
  • bezoek de reconstructie van de boekerij van Spinoza, met de boeken die hij bezat bij zijn dood;
  • ontdek hoe Spinoza de kost verdiende als lenzen-slijper en hoe zo’n 17e-eeuwse slijpbank werkt;
  • leer de bijzondere geschiedenis van het 17e-eeuwse Spinozahuisje kennen; ervaar de sobere, authentieke sfeer;
  • sta oog in oog met verschillende portretten en beeldhouwwerken die in de loop van de eeuwen van Spinoza gemaakt zijn.

.