Donatie | Op bezoek bij Spinoza | Benedictus Spinoza| Uw donatie doet er toe| Terug naar museum

Spinoza is springlevend! Zijn gedachtegoed is moeiteloos te verbinden met hedendaagse kwesties als democratie, vrijheid van meningsuiting en desinformatie. In het vernieuwde Museum het Spinozahuis draait het om de beleving van een authentieke plek. De bezoeker raakt ondergedompeld in een 17e-eeuwse ambiance, voelt Spinoza’s aanwezigheid in zijn gereconstrueerde boekerij. Met krachtige, gevarieerde middelen spreekt het museum brede groepen aan: scholieren, dagjesmensen, (buitenlandse) toeristen en kenners. Een bezoek aan het Spinozahuis inspireert om meer te willen weten over Nederlands grootste filosoof, om anders te gaan kijken naar je eigen leven en onze maatschappij, om de koppeling te leggen met de actualiteit.

Draag ook uw steentje bij
Wilt u ook bijdragen aan een vernieuwd museum dat meer recht doet aan Nederlands belangrijkste filosoof? Door op de baksteen-button te klikken kunt u, letterlijk en figuurlijk, uw steentje bijdragen.

Op bezoek bij Spinoza
Het project Vernieuwing Museum Het Spinozahuis bestaat uit 3 onderdelen.

Nieuwe entree en ontvangstruimte: Bezoekers worden straks ontvangen in een nieuwe moderne multifunctionele entree, die los komt te staan van het Spinozahuis. Deze zal naast een balie, garderobe en toilet ook een kleine museumwinkel en een koffiehoekje huisvesten. De entree wordt via een glazen corridor verbonden met het Spinozahuis.
De nieuwe eigentijdse museale inrichting met verschillende verhaallijnen moet een breed publiek aanspreken. Films, projecties en audiotours worden ingezet om een 17e eeuwse context te versterken. De tentoonstelling wordt uitgebreid met het bijzondere verhaal van Spinoza’s leven en van zijn gedachtegoed en met de geschiedenis van het Spinozahuis zelf. Ook krijgt de link tussen Spinoza’s gedachtegoed en de actualiteit in de vernieuwde expositie een prominente plaats.
Een opnieuw ingerichte tuin maakt straks deel uit van de museale routing. Bestaande elementen zoals de bekende buste van Spinoza door beeldhouwer Wenkebach, de twee Lindebomen, de monumentale Eik en Es blijven onaangetast. Het museum wil de tuin kunnen gebruiken als podium voor kamerconcerten en/of lezingen. Ook kunnen bezoekers bij hun bezoek tussentijds genieten in een pittoreske tuin in 17e -eeuwse sfeer.

Voor jongere bezoekers en schoolklassen ontwikkelt Museum Het Spinozahuis een aansprekend educatief programma in samenwerking met partners.

Benedictus Spinoza
Spinoza (1632 – 1677) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke filosofen van de westerse wereld en als een van de grondleggers van de Verlichting. Hij woonde van 1660 tot 1663 in een eenvoudig huisje in Rijnsburg, nu bekend als Museum Het Spinozahuis. Ook nu is Spinoza’s filosofie nog zeer actueel. Het inspireert ons bij de invulling van burgerschap waarbij rede leidt tot inzicht, waarbij elkaar leren begrijpen te verkiezen is boven het halen van je eigen gelijk, waarbij bescheidenheid en tolerantie leiden tot individueel geluk.

Spinoza maakt deel uit van de Canon van Nederland. Topstuk van het Spinozahuis is de gereconstrueerde bibliotheek van Spinoza, bestaande uit zo’n 140 boeken. In 2020 kende de Museumvereniging Museum Het Spinozahuis het predicaat Geregistreerd Museum toe.

Meer informatie