Museum Het Spinozahuis en Domus Spinozana zijn (deels) online open. Het topstuk van de Vereniging Het Spinozahuis is de gereconstrueerde bibliotheek van Spinoza (ca 160 boeken). Een ander belangrijk object is een handgeschreven vertaling van de Ethica door Dionijs Burger.

Er is een groot aanbod van filmpjes over Spinoza’s gedachtegoed. Deze filmpjes zijn, zo goed als mogelijk, weergegeven op leeftijd: 
1. School TV: 9-18 jaar
2. Canon van Nederland: >9 jaar
3. Spinoza’s Dream: >9 jaar
4. Het Spinozahuis via Google: >9 jaar
5. Koerbagh expositie in museum Het Spinozahuis: >9 jaar
6. Spinoza. Durf te Denken Human: >12 jaar
7. Spinoza, een vrije denker Robin Lutz: >12 jaar
8. De gereconstrueerde bibliotheek van Spinoza: >12 jaar
9. Handgeschreven vertaling van de Ethica door Dionijs Burger: >12 jaar
10. Erasmus Universiteit. H. Krop over de lessen van Spinoza: >12 jaar
11. Amsterdamse Spinoza Kring: >12 jaar


1. School TV: 9-18 jaar
Filmpjes/animaties met (deel)opnames in het museum. School TV
Spinoza. Een van de belangrijkste denkers van Nederland. (9-12 jaar). Een filosoof is een man of vrouw die wijze dingen bedenkt. Spinoza was zo wijs, dat de boeken met zijn ideeen nu nog gelezen worden.
Het Klokhuis Spinoza (9-12 jaar). Spinoza is de beroemdste Nederlandse filosoof. Samen met filosoof Bas Haring en een groepje kinderen gaat Lisa filosoferen. Ze komt er achter wie Spinoza is, wat zijn ideeën zijn en waarom zijn boeken werden verboden.
Wetenschap. Welkom in de Gouden Eeuw (9-12 jaar). Komische talkshow waarin Bekende Gouden Eeuwers terugblikken op de hoogtepunten uit hun Gouden Eeuw. Met de sketches De vlooien van Van Leeuwenhoek, De kerken van de Keyser en Spinoza tegen Descartes: strijd der filosofen. Humor waar je wat van opsteekt, want alles is ‘echt waar’!
Cliphanger. Wie was Spinoza? (13-15 jaar) – (16-18 jaar). Spinoza geloofde niet in god zoals andere joden dat deden. Dat kwam hem duur te staan: hij werd niet alleen verbannen uit de joodse gemeenschap, zijn meesterwerk werd ook nog eens verboden. (Animatie)
Benedictus de Spinoza. Rede in plaats van religie (13-15 jaar) – (16-18 jaar). Hij vond dat kennis en rede de sleutel waren tot een gelukkig leven, en niet traditie of religie. En met zijn stelling dat god geen bovennatuurlijk wezen was, maar samenvalt met de natuur maakte hij ook bepaald geen vrienden. (Animatie)
Spinoza en de Verlichting. De Europese Verlichting. (16-18 jaar). Spinoza was zijn tijd ver vooruit. Hij verdedigde vrijheid van meningsuiting en vrijheid van denken in een tijd waarin er nog volop censuur was. Daarmee stond hij aan de wieg van de Europese Verlichting.
Denken (1680-1700) Literatuurgeschiedenis 18e eeuw (16-18 jaar). Tussen 1680 en 1700 is de Randstad de modernste plek van Europa. We volgen filosoof Spinoza en schrijver-advocaat Hendrik Doedijns in Den Haag, in Rotterdam Pieter Rabus en in Amsterdam uitgevers van vrijpostige romans.

2. Canon van Nederland: >9 jaar
Spinoza is opgenomen in de Canon van Nederland. De Canon is primair bedoeld voor het onderwijs. Canon betekent o.a. richtlijn en gaat in die zin over culturele en historische onderwerpen die we als samenleving belangrijk vinden om aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners mee te geven. Canon van Nederland
Spinoza op zoek naar de waarheid (Standaard). De natuur, alles wat bestaat, is een verschijning van God, dus ook de mens zelf. Voor zeventiende-eeuwers was deze boodschap van Spinoza schokkend. Maar de vrijdenker kreeg ook veel aanhangers, die zich net als hij vergaand los maakten van filosofische en theologische tradities.
Overzicht van het leven van Spinoza. (Groep 5 en 6). Invalshoek gesprekken met de kinderen: Wijs is meer dan slim (wijsheid overstijgt intelligentie).
Vrijheid van geweten. (Groep 7 en 8). In Nederland had wel zijn grenzen. Invalshoek gesprekken met de kinderen: Vrijheid van meningsuiting
Spinoza ondervond de grenzen van de tolerantie aan den lijve. (voortgezet onderwijs). Invalshoek gesprekken met de kinderen: Hoe moet je denken?
Schooltv Beeldbankclip Spinoza. Spinoza is een beroemde filosoof, een van de belangrijkste van Nederland. Een filosoof is een man of vrouw die wijze dingen bedenkt. Spinoza was zo wijs, dat de boeken met zijn ideeën nu nog gelezen worden.
Klokhuis. Spinoza is de beroemdste filosoof uit onze geschiedenis. Hij vraagt zich van alles af en is bekend geworden om zijn gedachten. Spinoza’s boeken waren 400 jaar geleden verboden. In zijn tijd kon je namelijk niet altijd zeggen wat je denkt, of schrijven wat je van iets vindt. Samen met filosoof Bas Haring en een groepje kinderen gaat Lisa filosoferen. Ze komt erachter wie Spinoza is, wat zijn ideeën zijn en waarom zijn boeken werden verboden.

3. Spinoza’s Dream: >9 jaar
Van de Amerikaanse filosoof en singer-songwriter en gitarist Dave Nachmanoff. Het lied is deels in het museum is opgenomen. Je ziet delen van het museum terwijl hij zingt: “I had a dream; Ciber all the same; Nature and God two names for everything”. Spinoza’s Dream

4. Het Spinozahuis via Google: >9 jaar
Via Google maps wordt de route naar museum Het Spinozahuis aangegeven. Ook zijn dat diverse foto’s te zien. Een bijzondere rij foto’s is bewerkt met streerview zodat je ‘als het ware’ door het museum loopt. Via de gang kom je in de Spinozakamer en kan je vervolgens ook de tuin bezoeken. Google Maps

5. Koerbagh expositie in museum Het Spinozahuis: >9 jaar
Ter gelegenheid van de opening van de expositie in het museum heeft Hannah Laurens een interview gegeven voor RTV Katwijk en is er door het Centre Erasme, school voor filosofie, een podcast gemaakt. ‘Zondag met Koerbagh‘ (denk jij na wat je zegt?), is een YouTube filmpje gemaakt door jongeren van de Zintuigfabriek. De Zintuigfabriek is een creatief centrum waar jongeren zich kunnen ontwikkelen worden begeleid door een groep jonge, creatieve ondernemers.
Hannah Laurens een interview RTV Katwijk. (alle leeftijden)
Podcast van het Centre Erasme, school voor filosofie. Podcast . (alle leeftijden).
Zondag met Koerbagh denk jij na wat je zegt? (alle leeftijden).

6. Spinoza. Durf te Denken Human: >12 jaar
Animatie uit het HUMAN-programma ‘Durf te Denken’ door Sverre Fredriksen en Leander Huizinga op basis van tekst van Leon Heuts en verteld door Hadewych Minis. HUMAN

7. Spinoza, een vrije denker Robin Lutz: >12 jaar
De eerste inhoudelijke film over het leven en denken van Spinoza en zijn tijd. De film, die documentaire, 3D animatie en speelfilmelementen gebruikt, laat zien wat zijn denken betekent voor onze huidige maatschappij. Spinoza wijst de weg naar een samenleving waarin vrede, vrijheid en recht centraal staan, waarin ieder mens de kans krijgt gelukkig te zijn. Democratie als samenlevingsvorm is nog niet zo’n gek idee. YouTube


8. De gereconstrueerde bibliotheek van Spinoza: >12 jaar
Het topstuk van de Vereniging Het Spinozahuis is de gereconstrueerde bibliotheek van Spinoza (ca 160 boeken). Dit is on-line te zien:  De boeken van Spinoza.  

9. Handgeschreven vertaling van de Ethica door Dionijs Burger: >12 jaar
Een ander belangrijk object is een handgeschreven vertaling van de Ethica door Dionijs Burger (1820-1891) uit 1860. U ziet een overzicht met 489 blz. Op elke blz. aan de linkerkant de handgeschreven tekst en rechts de getypte tekst: Dionijs Burger

10. Erasmus Universiteit. H. Krop over de lessen van Spinoza: >12 jaar
Waarom blijft de Zeventiende-eeuwse filosoof ons zo fascineren? In Studio Erasmus praat Henri Krop over de aantrekkingskracht van de filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper Baruch Spinoza (1632-1677). Henri Krop is filosoof en auteur van het in het voorjaar van 2014 verschenen (en veelgeprezen) standaardwerk ‘Spinoza. Een paradoxale icoon van Nederland’. In het boek analyseert Krop voor het eerst met een schat aan gegevens hoe en waarom Spinoza drie eeuwen lang de Nederlanders kon fascineren. En wat hij het Nederland van de eenentwintigste eeuw nog te zeggen heeft. Studio Erasmus is de maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit, waarin de brug wordt geslagen tussen wetenschap en maatschappij. Deze editie werd op dinsdag 8 april 2014 opgenomen in de Rotterdamse Schouwburg en is een coproductie van SG Erasmus en Erasmus Podium. Te gast tijdens deze editie: Henri Krop (filosoof en historicus), Nicole Haas (criminoloog), Maarten Frens (hersenwetenschapper), Jurgen Nieuwenhuijsen en Jochem Cuppen (Erasmus Centre for Entrepreneurship). En muziek van Daniel Boonstra. Studio Erasmus

11. Amsterdamse Spinoza Kring: >12 jaar
Jaarlijks rondom de geboortedag van Spinoza organiseert de Amsterdamse Spinoza Kring in en i.s.m. Paradiso sinds 2008 een lezingen- en discussiemiddag ter ere van deze wereldberoemde filosoof. Met dit evenement wordt aandacht gevraagd voor Spinoza en zijn nog immer actuele gedachtegoed. Filmpjes van de lezing 2019

Suggesties: webmaster@spinozahuis.nl