Terug naar Museum | Locaties en data | lezingen | Brochure | Sponsoren

Adriaan Koerbagh; Eerherstel voor een Dwarse Denker

De Vereniging Het Spinozahuis organiseert in de periode 15 november 2019 tot 19 december 2021 een expositie over de vrijdenker Koerbagh op locaties in Rijnsburg, Culemborg en Amsterdam. Hierbij wordt samengewerkt met de locatiepartners Genootschap AWK Voet van Oudheusden en Embassy of the Free Mind.

Koerbagh stelde, net als Spinoza, dat je God alleen kon leren kennen via de weg van de Rede. Hemel en hel, duivels en engelen en ook bovennatuurlijke wonderen waren volgens hem bedenksels. Niet blind geloof, maar kennis door middel van rationeel inzicht leidde volgens Koerbagh tot geluk. Een op de Rede gebaseerde godsdienst zou de basis moeten vormen voor een nieuw, rationeel staatsbestel.

Koerbagh bracht zijn ideeën op een radicale manier aan de man; in het Nederlands. Hij heeft dat, 350 jaar geleden, met de dood moeten bekopen.

Locaties en data

De exposities in Rijnsburg en Culemborg vonden plaats van 15 november 2019 tot 15 maart 2020 en van 5 september tot 5 december 2020.

De editie Amsterdam vindt plaats van 16 september tot 19 december 2021.
Embassy of the Free Mind
Keizersgracht 123
1015 CJ Amsterdam
www.embassyofthefreemind.com

Open woensdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 uur
Raadpleeg de website voor evt. afwijkingen i.v.m. het Coronavirus

Lezingen en andere activiteiten

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling worden er regelmatig publiekslezingen en andere activiteiten georganiseerd. Bij de lezingen gaan experts dieper in op de ideeën en de betekenis van de verlichting en op de rol die mensen als Spinoza en Koerbagh daarin gespeeld hebben. Van de lezingen in Culemborg zijn video registraties gemaakt.

Het lezingen en activiteitenprogramma voor de Amsterdamse editie van de tentoonstelling staat hieronder vermeld. Via deze link kunt u zich voor een activiteit aanmelden.

De folder voor de Amsterdamse editie van de tentoonstelling kunt u hier downloaden

Met financiële steun van