Over het Museum | Online Museum | Lenzenslijpen | Video’s | Speciale activiteiten

Een bezoek aan het museum is ook voor jou interessant. De rondleider vertelt je waarom Spinoza zo’n bijzondere man was. Je hoort ook waarom zijn boeken door de overheid verboden werden.

Lenzenslijpen
Spinoza verdiende de kost als lenzenslijper. De lenzen werden gebruikt om microscopen en verrekijkers mee te maken. Met verrekijkers keken wetenschappers naar de sterren om te ontdekken hoe het heelal in elkaar zit.

Een slijpmachine zoals Spinoza die gebruikte staat in het museum. Als je dat leuk vindt kan ook die bedienen.

Video’s
In het museum kun je naar verschillende video’s kijken. Een aantal daarvan zijn ook voor jou leuk om te zien. Zo wordt in een video van het programma Klokhuis uitgelegd wat filosoferen is.

Speciale kinderactiviteiten
Het museum organiseert regelmatig activiteiten speciaal voor jou. Zo kwamen op vrijdag 4 maart j.l kinderen uit Rijnsburg, Katwijk, Leiden en Oegstgeest naar Museum Het Spinozahuis om te leren schrijven met een ganzenveer. Museummedewerker Sjaak van den Berg vertelde hen eerst allerlei interessante weetjes over brievenpost uit de 17e eeuw. Enthousiast schreven de kinderen vervolgens zelf met een ganzenveerpen. Ze maakten kunstige brieven met moppen, gedichten, verhalen en tekeningen in prachtige krullende letters. Geduldig doopten de kinderen hun pen na enkele geschreven letters telkens opnieuw in de inkt. Nadat de brieven waren voorzien van een Spinoza-zegel mochten zij hun brieven mee naar huis nemen.