Spinoza museum Rijnsburg

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

Op Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag gesloten

Spinozalaan 29, Rijnsburg. Tel. 071-4029209 

Toegang: € 3,50; kinderen tot 16 jaar, leden van de Vereniging Het Spinozahuis en houders van een museumjaarkaart gratis. Creditcards worden niet geaccepteerd. Het museum is niet toegankelijk voor rolstoelen.

Het museum is bereikbaar met openbaar vervoer: bus 37 vanaf NS station Leiden richting Katwijk. Stap uit in Rijnsburg bij de bushalte met de naam Spinozalaan. Loop nu naar de Spinozalaan (50 meter).  Op nummer 29 vindt u het Spinozamuseum. Klik op Looproute.

Aanvragen rondleiding  (school)groepen: rondleiding@spinozahuis.nl

Bij het aanvragen opgeven:

  • Gewenste datum en aanvang van de rondleiding
  • Aantal personen
  • Specifieke wensen

Tot maximaal 5 personen kan dit gedurende de reguliere openingstijden. Toegang per persoon €3,50 of museumkaart, plus €10,- voor de rondleiding.

Groepen groter dan 5 personen kunnen alleen buiten de reguliere openingstijden het museum bezoeken. Toegang 3,50 per persoon. Ook hier is een rondleider beschikbaar. Per groep t/m 5 personen €10,-; 6-15 personen €25,-; 15-30 personen €40,-; boven de 30 personen op aanvraag.

Voor scholen buiten de gemeente Katwijk is de toegang gratis. Kosten voor de rondleiding €40,-.  De rondleidingskosten voor scholen binnen de gemeente Katwijk worden door de Gemeente Katwijk vergoed. 

Overige onderwerpen: museum@spinozahuis.nl

De tegenwoordig wereldberoemde filosoof werd in 1632 in Amsterdam, in de wijk Vloedenburg (nu Waterlooplein-buurt), geboren. Het huis van zijn ouders is niet bewaard gebleven. Wel zijn er drie huizen bekend waarvan we weten dat Spinoza er enige jaren heeft gewoond, namelijk in Rijnsburg, in Voorburg en in Den Haag. Spinoza vestigde zich in 1661 in Rijnsburg. Dit dorp was toendertijd bekend als een ontmoetingsplaats voor collegianten, een doperse sekte, waaronder Spinoza vrienden had. In de woning van de chirurgijn Herman Hooman had hij als kostganger een kleine kamer, waar hij lenzen voor optische instrumenten sleep en waar hij zijn overpeinzingen met de ganzenpen neerschreef. Een heelmeester uit de achttiende eeuw, Johannes Monnikhoff, heeft een aantekening nagelaten, waaruit blijkt dat het huisje waarin Spinoza van 1661 tot 1663 verbleef, een gevelsteen had met een vers van Dirck R. Camphuysen:

Ach! waren alle Menschen wijs,
En wilden daarbij wel! 

De Aard waar haar een Paradijs,
Nu isse meest een Hel.

Toen dit huisje in december 1896 te koop kwam, reageerde Spinozakenner Willem Meijer onmiddellijk. Hij zorgde ervoor dat het pand werd aangekocht ten behoeve van een op te richten vereniging. De Vereniging Het Spinozahuis, opgericht in maart 1897, stelde zich ten doel het verwaarloosde pand in de oorspronkelijke toestand te restaureren en in stand te houden, en het huisje in te richten als een bescheiden museum dat tot in lengte van dagen kon functioneren als een middelpunt voor de studie van leer en leven van de wijsgeer.

De bibliotheek, die Spinoza volgens de in diezelfde tijd ontdekte boedelbeschrijving van een notaris bij zijn dood in 1677 bezat kon grotendeels worden gereconstrueerd. De perkamenten en leren banden vormen nu een boekenverzameling die uniek is in de wereld, geplaatst in een kamer met de sfeer van een schilderij van Vermeer of De Hoogh.
In deze en in de andere museumkamers treft men verder onder andere portretten aan, evenals facsimile's van brieven en documenten.

Tot 2001 bestond het museumgedeelte uit twee kamers. De overige ruimtes werden bewoond door een huisbewaarder. Na een ingrijpende restauratie werd op dinsdagmiddag 27 maart 2012 het hele huis, als modern museum ingericht, voor het publiek heropend.

Terug naar Home Page

museum

studeerkamer

Rijnsburg

» Meer...

Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.