Wisselexposities in de winter

In het Spinozamuseum in Rijnsburg is het in de winter niet druk. Om daar iets aan te doen wordt met ingang van de volgende winter ieder jaar een wisselexpositie georganiseerd. Hiervoor gaat de zolderverdieping gebruikt worden. Voor deze tentoonstellingen worden in de eerste plaats de werken uit de collectie ingezet.

Het Spinozamuseum krijgt in de zomer aanzienlijk meer bezoekers dan in de winter. In het weekend zelfs zoveel dat dan twee vrijwilligers moeten worden ingezet.  In de winter daarentegen komen er minder bezoekers. Dit biedt ruimte voor het introduceren van een wisselexpositie. Dan hebben ook de vaste bezoekers weer een aanleiding tot museumbezoek. Vanaf 2019 gaat het Spinozamuseum iedere winter een wisselexpositie organiseren.

Het Spinozamuseum heeft materiaal genoeg om tijdelijke tentoonstellingen in te richten: niet alleen de boekerij van Spinoza maar nog zo’n 200 andere werken uit de 17e en 18e eeuw. En ook de ruimte is beschikbaar, namelijk de zolder boven, als tenminste de artefacten daar ergens anders heen kunnen om in de winter tijdelijk plaats te maken voor de objecten van de wisselexposite. Die ruimte was er oorsponkelijk niet maar is nu gecreëerd met een knieschot in de videokamer: een mooie schuifkast, waar de artefacten veilig in kunnen worden weggeborgen. Alleen die is al de moeite waard om te bekijken!

Het fundament voor de eerste wisselexpositie is inmiddels gelegd. Die krijgt de titel Koerbagh en Spinoza. Het museum bezit immers een exemplaar van Licht en komend jaar is Koerbagh-jaar. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de presentatiecommissie van het museum en de leden daarvan zijn heel gelukkig met het feit, dat daarin Hannah Laurens als gezel-conservator plaats heeft genomen. De opening van de tentoonstelling Koerbagh en Spinoza is op 15 november 2019. Verdere berichten volgen.