Agenda

 

Wel de huidige maand! De uitgangsdatum blijft daarom:"01-10-2016".

oktober

oktober 2016 t/m 8 januari 2017: Amsterdam: Vaticaans manuscript Ethica tentoongesteld

Het Joods Historisch Museum stelt vanaf 19 september zeldzame Hebreeuwse handschriften ten toon, ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Ets Haim, de oudste nog bestaande joodse bibliotheek in de wereld. Deze bibliotheek werd in 1616 opgericht door de Spaans-Portugese joodse gemeenschap in Amsterdam. Op deze expositie is ook het enige nog bestaande afschrift van Spinoza's Ethica te zien, dat in 2011 in het Vaticaan is teruggevonden.
Het Joods Historisch Museum is alle dagen geopend van 11.00 tot 17:00, met uitzondering van 3, 4 en 12 oktober 2016
Meer informatie: http://www.jhm.nl

Woensdag 12 oktober 2016
Tijd: 11:00 - 17:00 uur
Plaats: Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam Halte metro en tram: Waterlooplein

19 t/m 21 oktober, Valparaíso, Chili: 360 jaar na de ban

Omdat het dit jaar 360 jaar geleden is dat de ban over Spinoza werd uitgesproken, organiseert het Filosofisch Instituut van de Pauselijke Katholieke Universiteit van Valparaíso in Chili, samen met twee andere Chileense universiteiten, een driedaags congres: "Maldito sea de día, maldito sea de noche..." Entre la tolerancia y la libertad política. Coloquio  a 360 años de la excomunión de Baruch de Spinoza.
Meer informatie: dcapona@gmail.com (Daniela Cápona González)

Woensdag 19 oktober 2016

19 oktober, Soest: Lezing over Spinoza door Gonny Pasman-Sakkers.

Onze grootste Nederlandse filosoof Benedictus de Spinoza leefde van 1632 tot 1677. In zijn relatief korte leven schreef hij een aantal werken die pas na zijn dood konden worden gepubliceerd, omdat ze in de ogen van de toenmalige autoriteiten te radicaal en te revolutionair waren. Zijn geschriften waren een zoektocht naar de waarheid, die hij uiteindelijk vond en ons in zijn Ethica heeft nagelaten. Nog zeker twee eeuwen daarna werd hij doodgezwegen en pas in de vorige eeuw kwam hij weer in de belangstelling. Wie was deze bescheiden en vriendelijke man, die zijn hele leven achtervolgd en verguisd werd en die zoveel invloed heeft gehad op grote namen als Goethe, Hegel en Einstein en wiens werken over de hele wereld worden gelezen?
Toegang: 10€ (incl. drankje in de pauze)
Aanmelden: info.vandeven@libris.nl // 035-6012419
Meer info: www.spinozakringsoest.nl

Woensdag 19 oktober 2016
Tijd: 20:00 - 21:30 uur
Plaats: Boekhandel van de Ven, Soesterbergsestraat 54c, 3768 EJ, Soest.

20 oktober, Leipzig: Spinoza-Kolloquium

Martin Saar organiseert weer een Spinoza-Kolloquium op zijn Institut für Politikwissenschaft van de Universiteit in Leipzig. Beth Lord, Marc Rölli en Ki-myoung Kim zullen 's middags spreken. Iedereen is van harte welkom!

Donderdag 20 oktober 2016
Tijd: 14:00 - 20:00 uur
Plaats: Zaal 4.1.16 (1.OG)Institut für Politikwissenschaft. Geisteswissenschaftliches Zentrum (GWZ), Beethovenstrasze 15, 04107, Leipzig

21 en 22 oktober, Parijs: Spinoza's Hebreeuwse Grammatica

Op 21 en 22 oktober wordt in Parijs een tweedaags internationaal congres gewijd aan Spinoza's Hebreeuwse Grammatica: taal, filosofie en geschiedenis. De Hebreeuwse Grammatica wordt op dit congres beschouwd als een origineel en wezenlijk onderdeel van Spinoza's filosofie, en gerelateerd aan de methode en de begrippen in zijn andere werken. Tevens wordt gekeken naar de culturele, religieuze en intellectuele context van het 17e eeuwse Amsterdam.
Op het congres zullen o.a. spreken: Pina Totaro, Lorenzo Vinciguerra, Philippe Cassuto, en uit Nederland Irene Zwiep (UVA).

Vrijdag 21 oktober 2016
Tijd: 14:00 - uur
Plaats: Université Paris-Diderot,Bâtiment Halle aux farines.Esplanada Grands Moulins,Rue Marguerite Duras 2, Paris 13e.

24 t/m 28 oktober, Leusden, ISVW: De actualiteit van Spinoza's filosofie

Van maandag 24 t/m vrijdag 28 oktober vindt op de ISVW (Internationale School Voor Wijsbegeerte) in Leusden een Spinozaweek plaats. De bedoeling van deze week is een toegankelijke kennismaking met Spinoza's filosofie waarbij tevens de nadruk zal liggen op de actualiteit ervan. In vier dagen komt na een algemene inleiding achtereenvolgens Spinoza's godsbeeld, zijn visie op het menselijke denken en de al of niet vrije wil, zijn filosofie van de passie en wat de rede daar al of niet tegen vermag, aan de orde. De laatste ochtend wordt de Ethica besproken, als een handboek voor geluk en levenskunst.
Docenten: Maarten van Buuren, Ton de Kok, Jan Verplaetse, Miriam van Reijen en Piet Steenbakkers.
Praktische informatie en aanmelding: http://www.landgoedisvw.nl

Maandag 24 oktober 2016
Tijd: 10:30 - uur
Plaats: ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD, Leusden (bij Amersfoort)

26 oktober, Wijchen: Herm Gerrits geeft drie hoorcolleges over Spinoza

Op woensdagochtend 26 oktober om 10.00 en op donsderdagavond 27 oktober om 20.00 geeft Herm Gerits een eerste hoorcollege over Spinoza in de bibliotheek van Wijchen. Het eerste hoorcollege spreekt hij over de grondslagen van het denken van Spinoza.  Daarna volgen nog twee hoorcolleges, respectievelijk over de visie van Spinoza op de mens, en over de basis en de organisatie van de staat. Het tweede en derde hoorcollege vindt steeds een week later plaats.
Toegangsprijs per hoorcollege: € 8,50 (€ 7,50 voor leden van de bibliotheek).
Aanmelden: http://www.bibliotheek-wijchen.nl

Woensdag 26 oktober 2016
Plaats: Bibliotheek, Wijchen, Campuslaan 8, Wijchen, tel. 024-6417144

26 oktober, Parijs: Atelier de Lecture Spinoza (1): Ethique II, p.13

Ieder jaar wordt er op de Sorbonne in Parijs een Atelier de lecture (leesgroep) over het werk van Spinoza georganiseerd door en voor doctoraal studenten, maar voor iedereen gratis toegankelijk. Iedere keer wordt tevoren een passage uit een werk van Spinoza bekend gemaakt, waarover tijdens de bijeenkomst met elkaar van gedachten wordt gewisseld. Alleen luisteren mag ook! Evenals vorig jaar organiseert Nicolas Bouteloup dit Atelier de lecture Spinoza.
Op 26 oktober staat een passage uit de Ethica centraal: Ethica deel II, stelling 13. De vraag is daarbij: Quel est l'union de l'Esprit et du Corps?
Informatie: nicolas.bouteloup@gmail.com

Woensdag 26 oktober 2016
Tijd: 18:30 - 20:00 uur
Plaats: Salle Lalande, Rue de la Sorbonne 17, 5e,Paris.

27 oktober, Arnhem: Maarten van Buuren spreekt over zijn boek Spinoza

Op donderdagavond 27 oktober vertelt Maarten van Buuren in boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem over zijn boek "Spinoza. Vijf wegen naar de vrijheid". In zijn boek onderzoekt Van Buuren de sleutelbegrippen in het werk van Spinoza. Daarmee maakt hij het werk van de meest invloedrijke filosoof die ons land ooit heeft gekend, veel toegankelijker. Deze avond vertelt Van Buuren over Spinoza en diens, zeker in zijn tijd, revolutionaire boodschap.
Met dit programma vieren wij 10 jaar ‘Ongerijmd’ in Arnhem. De lezingen over Spinoza (met o.a. Miriam van Reijen) in de beginperiode van ‘Ongerijmd’ waren voor veel mensen een eerste kennismaking met de winkel.
Entree € 5,00.
Graag aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl

Donderdag 27 oktober 2016
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Plaats: Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, Arnhem

Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.